divendres, 27 d’abril del 2012

Els Ibers

Els nostres avantpassats

Els ibers van ser una civilització molt creativa i avançada. Consolidada a partir del segle VI abans de la nostra era, disposaven d’una estructura jerarquitzada que s’organitzava en petites tribus que controlaven un territori, i estaven confederades entre ciutats. Tenien art i cultura propis, 

 

  La civilització ibèrica és el fruit d’una evolució i transformació sobre el terreny i no es tracta de cap civilització vinguda de fora, com es creia fa anys, quan es pensava que els ibers eren gent vinguda d’Àfrica. Els ibers són els descendents de la gent del Neolític i de l’Edat del Bronze”. Per tant, els ibers eren gent del propi territori que amb el temps van evolucionar ja que eren un poble organitzat i que finalment van ser diluïts dins de la civilització romana. Els ibers són part dels nostres origens.

 Cal mencionar el culte que donaven al sol, com a ésser suprem, adoraven la lluna i els estels, els arbres, l’aigua i les muntanyes. Les seves afeccions esportives eren la caça i la guerra. Livi ens conta que feien la guerra cantant.

  Per a la guerra usaven casc de metall i portaven una llarga cabellera per tal de fer por a l’enemic. També portaven un escut per protecció personal i anaven sempre ben armats per defensar-se de les besties i dels homes. El punyal, la javelina, la falç, la fona per a tirar pedres, plom o ferro, eren instruments de guerra.

 

  Les dones no prenien part en el combat, fora de la defensa del propi territori. Aquestes a més de realitzar les tasques domèstiques, també donaven un cop de mà a les feines del camp. Entre les dones hi havia la seva moda i la seva particular i atraient bellesa. Tenien vestits propis per a les festes, que per regla general eren cerimonioses, i vestits especials per als actes religiosos. En l’adornament personal femení hi havia una gran varietat de pentinats, arracades, braçalets i collarets.

  

 

Els homes vestien una túnica curta, tenyida i amb mànegues que era de lli per als nobles i de llana per a la resta. El calçat comú era la sandàlia d’espart o de cuir. Els ibers eren gent forta, resistent a la fatiga, lleugers, àgils i destres. S’enfilaven amb molta facilitat per les roques i per les muntanyes. Eren frugals, sobris –ben al contrari dels celtes- i   hospitalaris, gent de caràcter i conseqüents a la paraula donada. 

 

Els ibers van establir els seus pobles emmurallats a prop dels rius, en llocs alts per facilitar la seva defensa. Les cases tenien una planta rectangular i s’alineaven formant carrers.

 


 



Presentacions:

http://issuu.com/csuperior1112/docs/edat_antiga_03
http://www.slideshare.net/martasanchezroca/els-ibers-a-catalunya-7699165

Alguns vídeos:

Los Iberos

http://www.ustream.tv/recorded/5651004

 

El Jaciment iber de Calafell

 http://www.tv3.cat/videos/3444130/El-Jaciment-iber-de-Calafell

 

Íberos en el Bajo Aragón. La romanización de la cultura ibérica.

 http://www.youtube.com/watch?v=4oRhyqfN2JM

I una web pels que vulguin saber més coses de la llengua dels ibers
http://www.ibers.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Seguidors